Medisch professionals

COACHING VOOR MEDISCH PROFESSIONALS

Als arts (in opleiding) word je vaak volledig in beslag genomen door de dagelijkse, drukke praktijk. Tijd om stil te staan bij je persoonlijke ontwikkeling neem je nauwelijks. Door middel van coaching focus je op je eigen patronen en dilemma’s, en leer je keuzes te maken. Met als doel: meer werkplezier en minder werkdruk.

Na je studie geneeskunde van 6 jaar ben je dan eindelijk aan het werk in de praktijk als arts-assistent. Je houdt van de inhoud van je werk en de patiëntenzorg bevalt je goed. Tegelijkertijd is het ook heel hard werken. De verantwoordelijkheid en werkdruk zijn pittig en je ervaart zo nu en dan behoorlijk wat stress. Je wilt je opleider en supervisoren niet teleurstellen en niet onderdoen voor de rest. Maar aan persoonlijke ontwikkeling kom je niet toe. Je wilt ook naast je diensten je sociale contacten op peil houden en sporten. Je merkt dat je vermoeid raakt en niet meer bijslaapt, en weet niet goed hoe je dit moet aanpakken.

Het kan ook zijn dat je je als een vis in het water voelt, misschien al langere tijd als medisch specialist aan het werk bent, en extra aandacht wil geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Hoe word je een nog betere dokter en kun je onafhankelijk van anderen goede beslissingen nemen? Hoe vaar je je eigen koers en blijf je veerkrachtig in een omgeving waar je veel stakeholders tevreden moet houden?

Waarom coaching?

Steeds meer medisch professionals – van AIOS tot specialist – weten de weg naar coaching te vinden. Coaching is bewezen effectief. Door middel van coaching word je je bewust van je eigen groei en de mogelijkheden die je hebt in je carrière. Dit leidt tot persoonlijke ontwikkeling, bewustwording van kansen in je carrière en optimale duurzame inzetbaarheid.

Coaching bij Samantha Maes

Ik kan je vanwege mijn zeer uitgebreide ervaring in de gezondheidszorg uitstekend ondersteunen bij de vraagstukken die je hebt. Ik kijk samen met je naar je gedragspatronen, overtuigingen en de dingen die belangrijk voor je zijn. We onderzoeken je behoeften en kijken naar wat je nodig hebt om je weer stevig en zeker te voelen om het uitdagende beroep van arts te kunnen invullen op jouw eigen manier. Mijn begeleiding is praktisch, eerlijk en ik hoor ook wat er niet gezegd wordt. Ik los geen problemen op, maar kijk samen met jou naar hoe jij ze aan kunt pakken. En dat werkt! Want dan kun je het de volgende keer met veel overtuiging zelfstandig.

SAMEN WERKEN WE AAN JOUW ONTWIKKELING

Dit komt aan bod tijdens coaching:

 • Welke vragen, dilemma’s en patronen stagneren je persoonlijke ontwikkeling? En wat heb je nodig om deze patronen te doorbreken?
 • Welke dingen zijn werkelijk belangrijk voor jou in je leven en besteed je daar voldoende tijd en aandacht aan (je ‘why’)? Zo niet, hoe kun je dat anders gaan doen?
 • Je krijgt theorie en modellen aangereikt, waardoor je dingen die spelen beter herkent. Deze kun je praktisch inzetten, zodat je werkelijk nieuwe patronen kunt aanleren die goed zijn voor jou.
 • Er is een mogelijkheid tot het inzetten van paardencoaching als je bepaalde dilemma’s hebt waar je niet uitkomt. Benieuwd wat paardencoaching voor jou kan doen? Lees hier meer.

Extra coaching-opties

Het is ook mogelijk om tijdens een coachtraject dieper in te gaan op loopbaanbegeleiding, sollicitatietraining of intervisiebegeleiding. Tijdens de intake zullen we de mogelijkheden bespreken. Ook een leiderschapstraining behoort tot de mogelijkheden. Hieronder vind je er meer informatie over.

Loopbaanbegeleiding is een specifieke vorm van coaching. Je kijkt dan heel gericht naar je professionele carrière, de keuzes die je hebt gemaakt om te komen waar je nu bent en waar je heen zou willen.

 

Ook ga je uitzoeken waarom het werk dat je nu doet je geen of onvoldoende voldoening meer geeft, en je gaat uiteraard op zoek naar wat je dan wél wil. Kiezen begint vaak met weten wat je niet meer wilt. Het is dus functioneel om dat voor jezelf op een rijtje te hebben. Een loopbaantraject bestaat vaak uit 3 gesprekken.

Dit komt aan bod tijdens loopbaancoaching:

 • Je zoekt uit ‘waar’ je nu bent en hoe je tot dit punt in je carrière bent gekomen
 • We gaan kijken hoe je keuzes maakt die van belang zijn
 • We maken onderscheid in waar je goed in bent (je kwaliteiten) en waar je gelukkig van wordt
 • Je zoekt uit wat je ‘why’ is, of anders gezegd: je missie. Wat doe je eigenlijk op deze wereld?
 • Past het werk dat je doet en de organisatie waar je werkt wel bij jouw missie?
 • Welke stappen ga je zetten (what & how) zodat je werk gaat vinden dat aansluit bij jouw why.
 • Als toevoeging aan het traject of ter vervanging van 1 gesprek zou een sessie met de paarden helpend kunnen zijn. Kijk daarvoor verder bij individuele paardencoaching.

Als je van tevoren besluit 3 gesprekken van anderhalf uur in één keer af te nemen betaal je € 625. Natuurlijk kun je ook losse gesprekken boeken. Dan betaal je € 145 per uur. Dit is exclusief 21% btw. Wil je graag de drijfveren test dan betaal je daar € 175 voor. Dat is ook exclusief 21% btw.

Een paardencoachsessie is een fascinerende ervaring. Zelfs al je niet dol bent op paarden kan het een groot inzicht geven om met deze sensitieve dieren een uur buiten te staan. Je zult merken dat ze sommige zaken beter aanvoelen dan jij zelf. Tijdens een sessie met de paarden dient het paard voor mij als coach als een bron van informatie. Als coachee hoef jij dus niets met het paard te doen. Dus geen leiderschapsoefeningen, erop zitten of ze meenemen. Voorafgaand aan de sessie stel ik je vragen over welk thema je wilt onderzoeken, welk dilemma je hebt of waar je tegenaan loopt. En dit gaan we dan verder uitzoeken waar het paard bij is. Ik stel jou vragen over de dingen die spelen en het paard geeft al dan niet een (summiere) reactie. Je bent wel bij het paard in dezelfde afgezette ruimte. En het wordt als ontroerend en indringend ervaren om samen met het paard een coachsessie te beleven. Je kunt er meer over lezen in mijn blogs.

Dit komt aan bod tijdens een individuele paardencoachsessie:

 • Wat weerhoud je om bepaalde stappen te zetten?
 • Wat heb je nodig om wel stappen te zetten?
 • Kun je bij je gevoel als het gaat over het dilemma?
 • Ervaar je bepaalde angst, boosheid, weerstand enz. of zit je erg ‘in je hoofd’?

Bovenstaande vragen zouden aan de orde kunnen komen, maar meestal zien we wat zich aandient en wat er op dat moment nodig is.

Een individuele paardencoachsessie neemt ongeveer 1,5 uur in beslag.

Kost € 225 en dat is exclusief 21% btw als je werkgever betaalt.

Je wil graag die ene opleidingsplek die iedereen ambieert. Of je bent bijna klaar met je opleiding en bent op zoek naar een passende werkplek. Je wilt graag leren hoe je jezelf kunt onderscheiden van de overige kandidaten. Dan is sollicitatietraining een hele geschikte optie. Tijdens deze training leer je hoe jezelf in korte tijd kunt neerzetten als de geschikte arts in opleiding en leer je je sterke kanten op de juiste manier voor het voetlicht te brengen. De belangrijkste ingrediënten zijn daarbij dat je authentiek en congruent bent. Dus straal je non-verbaal uit wat je verbaal zegt? En zie ik in jouw gedrag terug wat je in je brief en je CV hebt geschreven? Want dan kom je betrouwbaar over en is de kans het grootst dat je gesprekpartners je geloven en willen aannemen.

Dit komt aan bod tijdens een individuele sollicitatietraining:

 • CV en brief check
 • Kernkwadranten
 • Starr-methodiek
 • Kwaliteiten van jezelf verduidelijken aan de hand van WBDU?
 • Waarom ben jij de ideale kandidaat?
 • Wat is jouw potentie als arts en specialist, en hoe vertel je dat?

Een sollicitatietraining is individueel en kost € 375 voor 2,5 uur die we verdelen over 2 sessies. Je kunt je ook aanmelden met een collega. Dan krijg je 10% korting. De prijzen zijn exclusief 21% btw als je werkgever betaalt.

Intervisie is een methode om met gelijkgestemde professionals (peers) zaken rondom het werk te bespreken. Vaak is er op inhoudelijk vlak wel het een en ander geregeld. Maar op sociaal-emotioneel vlak is er vaak weinig georganiseerd. Hoe ga je om met die veeleisende familie, hoe vinden andere collega’s het om te werken tijdens hun eerste dienst, wat doe je als je een fout maakt…? De onderwerpen zijn eindeloos.

Al jaren begeleid ik intervisiegroepen, waarbij de deelnemers van en met elkaar leren, en de sfeer informeel en vertrouwd is. Als begeleider faciliteer ik de bijeenkomst en ik geef advies en inzicht in zaken waar de deelnemers zelf niet uitkomen.

Herb je interesse voor intervisiebegeleiding binnen jouw instelling of met je huisartsen of specialistengroep? Neem dan contact op, dan bespreken we de mogelijkheden. Intervisie vindt meestal plaats tussen de middag of buiten kantooruren. Intervisie neemt meestal 1,5 tot 2 uur in beslag.

Niets is zo lastig als je eigen koers varen in een wereld waarin iedereen iets van je wil en je steeds lijkt te moeten voldoen aan andermans wensen. Als arts sta je continu bloot aan allerlei krachten en kom je voor dilemma’s te staan. Ook werk je met ‘levend materiaal’ dus fouten maken kan soms grote gevolgen hebben. Hoe zorg je dan voor stevigheid en vertrouwen in jezelf? Hoe maak je keuzes en vooral: hoe zorg je dat je plezier blijft houden in je werk?

Tijdens de 4-daagse training Medisch Leiderschap leer je over al deze onderwerpen de juiste theorie en je kijkt naar jezelf: hoe pak jij dit aan? Wat heb jij nodig om meer te kunnen vertrouwen op jezelf en hoe kun jij meer je eigen leider worden?

Wat komt aan bod tijdens deze training:

 • Dag 1: tijdlijn, wie ben je geworden door je levenservaringen, persoonlijke doelen, Insights Discovery-profiel, kernkwaliteiten en het verschil tussen ergens goed in zijn en ergens gelukkig van worden.
 • Dag 2: Overtuigingen, waarden en de kracht en beperkingen ervan. Cirkel van invloed en betrokkenheid. Blokkades en drijfveren. Handelen vanuit schuld of verlangen. Een reis naar binnen.
 • Dag 3: Persoonlijke patronen doorbreken met behulp van paardencoaching. En: leiderschap, wat is dat precies voor jou?
 • Dag 4: Mission statement: hoe ga jij je doelen halen? Practice what you preach: oefenen met een acteur.

Deze 4-daagse training wordt op dit moment alleen in-company aangeboden. Aantal deelnemers minimaal 6 maximaal 10. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op om de mogelijkheden voor jouw organisatie te bespreken.

Over Samantha als coach

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals -208 604_806 LR

Mijn werkstijl is betrokken, laagdrempelig, praktisch en deskundig. De missie waar ik bevlogen vorm aan geef, is ervoor te zorgen dat artsen niet alleen maar goed zorgen voor hun patiënt, maar vooral goed in staat zijn om voor zichzelf zorgen.

De gezondheidszorg is een uitdagende sector om in te werken. Je wordt als medisch professional vrijwel continu overvraagd. Er is altijd meer werk dan medewerkers en er zijn heel veel mensen om tevreden te houden. Op dit schurende snijvlak zet ik op zeer betrokken wijze mijn deskundigheid in, met als doel een gelukkige arts en goed verzorgde patiënt.

Reviews

“In slechts 2 fijne gesprekken heb ik heel veel geleerd over mezelf. Er zijn bepaalde dingen die Samantha gezegd heeft, die erg zijn blijven hangen en die me dagelijks nog helpen als ik het mezelf even moeilijk maak. Als ik in de toekomst weer hulp nodig heb, zal ik zeker opnieuw Samantha als coach benaderen. Vooral vanwege de praktische toep...

“Samantha inspireert met haar intuïtieve manier van coachen om tot je eigen kern te komen. Met behulp van gesprekstechnieken en paardencoaching worden je kwetsbaarheden, kracht en potentie gespiegeld om tot persoonlijke groei en ontwikkeling te komen. De gesprekken met Samantha hebben mij in mijn carrière als arts, maar met name als mens, ont...

“Ik ben bij Samantha terechtgekomen omdat ik graag wilde leren hoe ik mij kan profileren binnen mijn vakgebied. Ik heb bij haar echter zoveel meer geleerd. Inmiddels weet ik hoe belangrijk het is om niet alleen jezelf te laten zien, maar vooral ook om dichtbij jezelf te blijven. Zij heeft mij meer inzicht gegeven in mijn positieve eigenschapp...

“Sinds enkele maanden kom ik bij Samantha voor een coachingstraject. In eerste instantie wist ik niet goed wat ik moest verwachten, maar inmiddels ben ik er door de goede en open begeleiding achter dat een coach een absolute meerwaarde kan zijn voor iedere arts. De coaching wordt aangepast aan mijn wensen en vragen, en dit zorgt voor open en ...

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals schrijven-7 LR
Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals -12 LR

PRAKTISCHE INFO OVER COACHTRAJECTEN

Na een korte intake gaan we aan de slag. Een traject bestaat uit meerdere gesprekken (meestal 6). Maar het kan ook zijn dat je na 3 gesprekken alweer voldoende handvatten hebt om zelfstandig je uitdagingen aan te gaan. Dat bepaal je helemaal zelf. Een gesprek duurt maximaal 1,5 uur. In overleg bepalen we de tussenliggende periode, een week of 3 is gebruikelijk. Omdat je het al druk genoeg hebt als arts krijg je van mij geen huiswerk, maar je mag natuurlijk best iets doen tussen de sessies door.

Tijdens de sessies vertel je mij waar je tegenaan loopt en wat je graag anders zou willen. Door middel van vragen die ik je stel, uitleg van theorie en inzichten, krijg je de tools om je patronen te doorbreken en nieuwe, functionele denkpatronen te ontwikkelen.

Kosten coachtraject

Als je een heel traject van 6 gesprekken van anderhalf uur afneemt betaal je € 1250. Je kunt ook losse gesprekken afnemen en dan betaal je € 145 per uur. Deze bedragen zijn exclusief 21% btw als je werkgever de kosten vergoed.

BEN JIJ TOE AAN DE VOLGENDE STAP IN JE ONTWIKKELING?

Ik hoor graag van je als toe bent aan de volgende stap in je ontwikkeling als medische professional. Ik gun je welzijn en plezier in je werk, zodat je ervan kunt genieten en kan neerzetten in deze wereld wat jij te doen hebt!