Over Samantha Maes

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals

Mijn verhaal

In 1973 ben ik geboren in Dordrecht. Al op jonge leeftijd wist ik dat ik iets met verpleegkunde wilde gaan doen. Mijn drang om iets te kunnen betekenen voor anderen was groot. 

Toch vervulde het werk op de afdeling oncologie me niet zoals ik had gehoopt. Mijn loopbaan verliep verder buiten het ziekenhuis via grote multinationals. Daar ontdekte ik dat ik mensen ondersteunen op een mentale manier wél heel boeiend vond. Verdieping in psychisch welzijn werd mijn passie. Ik kreeg de kans om opleidingen te volgen en werd professioneel trainer en coach. Intussen ben ik al sinds 2003 trainer en (loopbaan)coach in de zorg en voor een aantal grote bedrijven.

Mijn hart klopt voor dit vak. Want mijn missie is dat mensen vanuit verlangen, energie en plezier hun werk doen. Daardoor kunnen ze beter voor zichzelf én voor anderen zorgen.

Daarnaast wil ik een bijdrage leveren aan cultuurverandering in de gezondheidszorg, dat veel meer vanuit het hele systeem van lichaam en geest zou moeten gaan werken, in plaats van voornamelijk uit ratio.

De wijsheid in jezelf

Ik vind elk mens interessant en krijg nooit genoeg van levensverhalen. Iedere coachee heeft al zoveel wijsheid opgedaan in zijn eigen leven. Ik hoef cliënten daar vaak alleen maar op te wijzen en ze tools te geven, zodat ze om kunnen gaan met de patronen die hen stagneren, waarmee ze de draad daarna weer kunnen oppakken. Ik heb de wijsheid zelf niet in pacht, maar mijn oprechte interesse en het vermogen om tussen de regels door te luisteren, maken dat ik met mijn ervaring heel snel begrijp waar de oplossingen voor de problemen liggen. Ik bied inzichten en kennis, en de coachee kan zelf met het geleerde aan de slag, zonder gevoel van ‘huiswerk’.

Ik geloof dat als je kunt gebruiken wat ik je laat zien, je daar zelf mee aan het werk wilt. Jij kiest wat je nodig hebt en ik heb dan ook een onvoorwaardelijk vertrouwen in iedereen die bij mij komt voor begeleiding. Je blijft als coachee te allen tijde volledige zelf verantwoordelijk voor het traject. En ik zal er alles aan doen om je te steunen bij je persoonlijke ontwikkeling.

Omdat dat het mooiste is wat ik kan doen: bijdragen aan jouw welzijn en plezier in het leven, zodat je er ten volle van kunt genieten. En kunt neerzetten in deze wereld wat jij te doen hebt.

Ervaring Samantha Maes

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals -18-2 604_806 LR

Ontwikkeling is mijn belangrijkste drijfveer bij dit werk. Ik ben mijn eigen instrument dus school mezelf ieder jaar bij zodat ik goed geüpdate blijf en goed voor mezelf zorg.

  • In jaren 90 opgeleid op de HBO-V en gewerkt in perifeer ziekenhuis op de interne en geschoold in het Erasmus MC tot oncologie verpleegkundige
  • Eind jaren 90 overstap naar grote multinationals en in sales- en mentorrollen gewerkt
  • Vanaf 2000 en verder in dienst als coach en trainer na gedegen coachopleiding binnen grote organisaties. Persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en communicatie zijn mijn speerpunten
  • Sinds 2010 zelfstandig coach en trainer binnen zorg en grote profit-organisaties
  • Opzetten en uitrollen van geaccrediteerde nascholingsprogramma’s voor artsen op gebied van persoonlijke ontwikkeling, en management development-programma’s voor grote bedrijven
  • Begeleiden grote reorganisaties in instellingen en ziekenhuizen
  • Verdieping in systemisch werk
  • Sinds 2015 aangesloten bij Erasmus MC en Franciscus Vlietland voor opleiding en training en coaching en intervisiebegeleiding van artsen/A(N)IOS en specialistisch verpleegkundigen
  • Vanaf 2020 werkzaam met hulp van paarden en systemisch werk

Persoonlijke inspiratie

Practice what you preach en leadership by example zijn twee gevleugelde uitspraken die ik probeer in praktijk te brengen. Een mens is nooit klaar met leren en van elke gebeurtenis kun je een leermoment maken. Zo doe ik mijn best mijn 3 kinderen mee te geven dat het leven er toch vooral is om te genieten van dingen. Natuurlijk, er zijn verplichtingen en dingen die moeten gebeuren. Maar je mindset maakt het verschil in alles. Als dingen tegenzitten, is dat oprecht een kans om iets van te leren. Dus kijk naar welke boodschap erachter verborgen zit.

De mooiste coachplek van Nederland

Sinds 2020 ben ik ook paardencoach. Een coachsessie met paarden is heel vaak een fascinerende ervaring. Zelfs al je niet dol bent op paarden kan het een groot inzicht geven om met deze sensitieve dieren een uur buiten te staan en te merken dat ze sommige zaken beter aanvoelen dan jij zelf. Ik ben dan ook trots op mijn minikudde van 2 paarden: Bob en Ollie, waar ik zelf nog dagelijks van leer. Ook kan ik gebruik maken van de andere paarden uit de kudde waar mijn paarden mee samen staan.

Ook woon ik op een prachtige plek buiten in de polder. Van midden in de stad ben ik met mijn gezin verhuisd naar een klein dorpje waar ik aan de rivier de mooiste coachplek van Nederland heb kunnen creëren. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik op deze prachtplek kan wonen en laat mijn cliënten heel graag meegenieten van deze relaxplek in de natuur waar het altijd stroomt en beweegt.

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals paardencoaching
Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals paardencoaching

Ik kom graag met je in contact

Wil je graag weten wat ik – of misschien de paarden – voor jou kunnen betekenen? Wil je een coachtraject of training boeken? Neem dan vrijblijvend contact op. Ik beantwoord je mail zo spoedig mogelijk. En ik kijk ernaar uit je te ontmoeten in mijn praktijk, en als het weer het toelaat, in mijn tuin in Streefkerk.

Ontvang mijn nieuwsbrief

Iedere 2 maanden verschijnt er een nieuwsbrief. Hiermee wil ik je inspireren en op de hoogte houden van activiteiten en ontwikkelingen rondom mijn coachpraktijk. Je kunt ervaringsverhalen lezen, er staan aankondigingen in van mogelijke events en trainingen, én tips en adviezen over persoonlijke ontwikkeling en groei.