Er was eens…. Een zeer bevlogen team waar alleen maar hele gedreven mensen werkten met heel veel passie. Ze deden waar ze goed in waren, haalden hun doelen en ze leefden nog lang en gelukkig…
Ik hou ervan om te werken met teams met een missie. Mensen die weten waar ze voor staan en die het verschil willen maken met iets dat hen drijft. Maar ik kwam er steeds achter dat als ik met deze enorm betrokken teamleden aan het werk was, dat er ook regelmatig enorm onbegrip was tussen de teamleden onderling. En dat verbaasde me zo. Ik ging ervan uit dat iedereen zo bezig was met hetzelfde doel, dat de onderlinge verbinding dus fantastisch zou zijn. Maar zo eenvoudig werkt het dus niet.
Met hart en ziel werken, samen met je team
Wanneer je heel bevlogen en vastberaden bent om op jouw manier de wereld een stukje mooier te maken, dan zet je je daar met hart en ziel voor in. En dan ben je vaak erg overtuigd van je eigen gelijk en manier. Jij weet dan hoe hét moet. Je weet het het beste en je belang is erg groot om het goed te doen.
En dat is precies waar het ook mis kan gaan. Je collega heeft mogelijk dezelfde houding. En weet ook het beste hoe het moet. En als die twee meningen niet helemaal op één lijn liggen, dan kan er veel gaan knetteren of sudderen.
Als verschillende meningen niet op één lijn liggen, kan er van alles gaan knetteren of gaan sudderen.
In teams waar een grote betrokkenheid heerst en men vooral introvert is van aard, gaat er na verloop van tijd veel spelen ‘onder de waterspiegel’. Er wordt van alles gevonden, er zijn veel oordelen over goed en fout, maar deze dingen worden niet uitgesproken. Ze zijn overigens wel zichtbaar en voelbaar. Want ook al wordt er niets gezegd, de sfeer kan er kil door worden.
Bij teams waar juist de extraverte voorkeur de boventoon voert, kan het er enorm explosief aan toe gaan. Dan wordt er gebulderd en met de vuist op tafel geslagen en er worden vurige pleidooien gevoerd.
Is je team taakgericht of relatiegericht?
En dan is het ook nog afhankelijk van de voorkeur van de teamleden of zij de taak of de relatie centraal stellen. Is men meer taakgericht dan kan er erg geschermd worden met feiten, data en gevolgen. Maar als de relatie belangrijker is dan worden de verwijten persoonlijker van aard en daardoor ook kwetsender.
Natuurlijk bestaat het merendeel van de teams uit een combinatie van al het bovenstaande. En juist die verschillen kunnen ook nog voor veel ‘gedoe’ zorgen.
De grootste pijn wordt geleden bij de mensen die het meest betrokken zijn bij zaken.
Durf situaties van een andere kant te bekijken
De uitdaging zit hem vooral in het feit dat er een bereidheid moet zijn om wat afstand te nemen van je eigen oordeel en zienswijzen. Stap als moraalridder eens van je paard, bekijk het eens van de andere kant. Gun de ander met zijn ideeën en plannen wat ruimte en ga vanuit daar weer op zoek naar jullie gemeenschappelijke doelen.
Waarom wilde jullie bij deze organisatie of dit team werken? Wat is jouw missie? En hoe sluit die aan bij de organisatie én bij de missie van jouw collega? Is jouw manier wel de beste? Kun je jouw manieren eens loslaten zonder je bevlogenheid los te laten? Kun je vanuit je passie de ander en zijn passie nog zien? Ook al is de manier waarop jullie het willen aanpakken verschillend.
De keerzijde van grote passie voor je werk
De grootste pijn wordt geleden bij de mensen die het meest betrokken zijn bij zaken. Bij mensen die het meest loyaal zijn naar de oorsprong van een organisatie of team. Het kan voor hen voelen als ‘verraad’ naar het doel waarvoor zij werken. Als hen gevraagd wordt iets op een andere manier aan te pakken en mee te bewegen met veranderingen, met nieuwe zienswijzen kan dat enorm confronterend zijn. Want hebben ze het tot nu toe dan niet goed gedaan?
Passie kan dus leiden tot starheid en niet meer willen bewegen. Moraalridderij kan het gevolg zijn van bevlogenheid. En in de basis zijn dit juist de teams waar keihard wordt gewerkt voor het hogere doel. Waar wordt afgezien en waar (persoonlijke) offers worden gebracht ten gunste van iets of iemand anders.
Die passievolle teams – daar werk ik graag mee. Al is dat niet altijd eenvoudig.
En dat zijn ook de teams waar ik heel graag mee werk. Maar dat betekent niet dat het eenvoudig is. En zeker niet dat het allemaal vanzelf gaat, omdat iedereen zo gepassioneerd is. Het is zelfs makkelijker om te werken met teams waarbij iedereen alles wel oké vindt. In zo’n team ontstaan minder onderlinge frustraties.
Maar ja, ik ben nou eenmaal ook gepassioneerd, dus het zal wel niet voor niets zijn dat ik met name terechtkom bij die superbevlogen teams die hier en daar onderling volkomen uit de bocht vliegen met elkaar. En gelukkig is daar tijdens teamtrainingen veel inzicht in te geven, waardoor de boel op passievolle wijze weer meer kan stromen.