Medisch opleiders

Coaching voor medisch opleiders en supervisoren

Als opleider ben je dagelijks bezig met de begeleiding van artsen in opleiding. De A(N)IOS van nu heeft andere wensen dan de A(N)IOS van een aantal jaren geleden. Door middel van een coachtraject leer je als opleider nog beter af te stemmen op de behoefte van de A(N)IOS. Je blijft zelf veerkrachtig en houd plezier in het ondersteunen van deze nieuwe generatie dokters.

Als medisch opleider en supervisor begeleid je ANIOS en AIOS tijdens hun eerste jaren waarin ze werkzaam zijn als arts. Als opleider en supervisor hanteer je richtlijnen, voorwaarden en gebruik je je mensenkennis en ervaring. Het tijdperk waarin we leven is anders dan een aantal jaren geleden. AIOS hebben andere wensen van hun opleiding en soms ook van hun begeleiders.

Hoe zorg je ervoor dat je als opleider de juiste ondersteuning biedt? Hoe begeleid je een onzekere arts die wel potentie heeft, maar ervaring opdoen spannend vindt? Hoe signaleer je tijdig dat iemand te veel stress ervaart? En hoe kun je helpen voorkomen dat iemand uitvalt? Een veilig leerklimaat bieden is een uitdaging in een omgeving waar werken en fouten maken grote gevolgen kunnen hebben. Vaak gaat deze begeleiding vanzelf en natuurlijk. Maar daar waar het stagneert is extra inzicht een handig hulpmiddel.

Waarom coaching?

Steeds meer artsen weten de weg naar coaching te vinden. Coaching is bewezen effectief. Door middel van coaching word je je bewust van je eigen groei en de mogelijkheden die je hebt in je carrière. Juist ook voor medisch opleiders leidt dit tot persoonlijke ontwikkeling, optimalisering van begeleidingskills en optimale, duurzame inzetbaarheid.

Coaching en training bij Samantha Maes

Ik kan opleiders en supervisoren vanwege mijn zeer uitgebreide ervaring in de gezondheidszorg uitstekend ondersteunen bij uiteenlopende vraagstukken. Samen brengen we uitdagende casuïstiek in beeld en krijg je als begeleider concrete handvatten aangereikt voor lastige situaties. Communicatie verloopt niet fout, maar soms onhandig of niet functioneel. Hoe meer inzicht en vaardigheden je hebt als begeleider bij het voeren van deze soms uitdagende gesprekken, hoe groter de kans is dat de AIOS bevlogen en veerkrachtig blijft, en uitgroeit tot een zelfstandige medisch professional. Deze kennis word je aangereikt in 1-op-1-coaching of tijdens een training gericht op high-end gesprekstechnieken.

PRAKTISCHE INFORMATIE

1-op-1-coaching voor medisch opleiders en supervisoren

Tijdens de eerste bijeenkomst gaan we aan de slag met de casuïstiek die eerder al is toegestuurd. We gaan na wat maakt dat deze casuïstiek uitdagend is. Welke weerstand voel je, spelen er emoties of is er sprake van een kennis en vaardigheids-hiaat?

Dit komt verder aan bod tijdens coaching:

  • Wat heb je nodig om de communicatie in specifieke situaties te verbeteren?
  • Wat is de gewenste uitkomst van een begeleidingsgesprek?
  • Welke persoonlijke dilemma’s spelen mogelijk bij de begeleiding?
  • Passende theorie en gespreksmodellen worden aangereikt
  • Congruentie in verbaal en non-verbaal gedrag wordt getoetst

Wil je graag met een groep supervisoren/opleiders een traject volgen, kies dan voor de vaardigheidstraining Begeleidingsgesprekken. Dan leer je met de trainingsgroep met behulp van een trainingsacteur om perfecte begeleidingsgesprekken te voeren.

Twee gesprekken van 1,5 uur is vaak voldoende om de begeleiding verder te ontwikkelen afgestemd op je persoonlijke behoefte. Neem je 2 gesprekken inclusief voorbereiding in 1 keer af dan betaal je € 425,00. Je kunt ook losse gesprekken afnemen en dan betaal je 150,00 per uur. Deze bedragen zijn exclusief 21% btw als je werkgever de kosten vergoed.

Vaardigheidstraining Begeleidingsgesprekken

Tijdens een vaardigheidstraining voor opleiders gaan we aan de slag met aangedragen casuïstiek. De casussen worden voorafgaand aan de training geïnventariseerd. Tijdens de training kijken we naar persoonlijke thema’s allergieën en weerstand van de deelnemers. Welke overlappende thema’s spelen er? Vervolgens wordt passende theorie aangereikt en gaan we praktisch aan de slag met een trainingsacteur wat het leerrendement ten goede komt.

Dit komt aan bod tijdens de training:

  • Delen van uitdagende ervaringen en casuistiek
  • Delen van ervaring met communicatiemodellen
  • Persoonlijke thema’s met betrekking tot begeleiden
  • Theorie over communicatie die praktisch toepasbaar is
  • Oefenen met trainingsacteur en persoonlijke feedback

Deze training wordt in-company aangeboden en kan plaats vinden vanaf 4 deelnemers. Het maximum aantal deelnemers is 8. De prijs is € 1250,00 voor een dagdeel van 3,5 uur inclusief voorbereiding en trainingsacteur en exclusief 21% btw.

Over Samantha Maes

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals -18-2 604_806 LR

Mijn werkstijl is betrokken, laagdrempelig, praktisch en deskundig. De missie waar ik bevlogen vorm aan geef, is ervoor te zorgen dat artsen niet alleen maar goed zorgen voor hun patiënt, maar vooral goed in staat zijn om voor zichzelf te zorgen.

De gezondheidszorg is een uitdagende sector om in te werken. Je wordt als medisch professional vrijwel continu overvraagd. Er is altijd meer werk dan medewerkers, en er zijn heel veel mensen om tevreden te houden. Op dit schurende snijvlak zet ik op zeer betrokken wijze mijn deskundigheid in. Met als doel een gelukkige arts en goed verzorgde patiënt.

Reviews

“Samantha heb ik in diverse coachingstrajecten met arts-assistenten aan het werk gezien. Zij is empatisch en toch doelgericht, geeft ruimte en is toch niet zweverig, en heeft focus op persoonlijke ontwikkeling en groei. Bovendien is het gewoon een prettig mens. Derhalve kan ik haar aanbevelen voor iedere (medisch) professional, net begi...

Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals -208 604_806 LR
Samantha Maes senior coach en trainer medisch professionals medisch opleiders young professionals staand -24 LR

BEHOEFTE AAN NIEUWE INZICHTEN EN VAARDIGHEDEN?

Ik ondersteun je graag bij het verkrijgen van meer inzicht en vaardigheden voor het ondersteunen van jonge medisch professionals. En ik gun je welzijn in je werk. Dat je veerkrachtig blijft en plezier houdt in het ondersteunen van de nieuwe generatie dokters.